swiatwemnie.pl

Waniliowo truskawkowy tort walentynkowy

Zaskoczcie swoją ukochaną osobę na Walentynki tym łatwym a zarazem doskonałym waniliowo truskawkowym tortem. Poradzi sobie z nim nawet początkujący :)

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie spodu

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 9 łyżek  mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do piany. Stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie spodu

2. Pieczenie

Ciasto wylewamy na okrągłą tortową formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C około 15-20 minut.

Pieczenie

3. 

Wystudzony spód przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.

4. 

dżem truskawkowy 100 g  kompot truskawkowy 200 g

Smarujemy go truskawkowym dżemem i układamy pokrojone truskawki.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 350 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g  cukier waniliowy 1 sztuka  masło 200 g  cukier puder 7 łyżek

W niewielkiej ilości ziemnego mleka mieszamy budyń "Złoty kłos" z cukrem, wlewamy do reszty wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Stopniowo dodajemy miękkie masło. Ubijamy gładki krem.

Przygotowanie kremu

6. Nadziewanie

Na spód wysmarowany dżemem z truskawkami smarujemy krem i wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką spodu.

Nadziewanie

7. 

Tort smarujemy resztą kremu i wygładzamy wierzch i boki.

8. Przygotowanie białej masy

margaryna 100 g  cukier puder 100 g  mleko w proszku 100 g

Twardy tłuszcz, cukier i suszone mleko razem mieszamy. Na pocukrzonym woreczku foliowym rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość tortu i za pomocą wałka przenosimy na tort. Brzegi odcinamy.

Przygotowanie białej masy

9. Dekorowanie

polewa czekoladowa

Z resztek możemy powycinać serduszka, które układamy na torcie. Według gustu dekorujemy czekoladową polewą.

Dekorowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się