swiatwemnie.pl

Twarogowy lodowy deser

Delikatny, kremowy deser, który został zainspirowany dzięki fantastycznym twarogowym lodom na patyku. Proponujemy przepis, w naszej kuchni przetestowany, który warty jest wypróbowania.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 75 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

kakao proszek 10 g  olej słonecznikowy 1 łyżka

Do żółtek dodajemy kakao i olej.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 75 g  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

W mące mieszamy sodę oczyszczoną (albo proszek do pieczenia) i stopniowo dodajemy do ciasta.

5. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia (średnica 28 cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

7. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

masło 250 g  cukier puder 125 g

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

9. 

twaróg mielony 500 g

Dodajemy twaróg ...

10. 

... i ubijamy.

11. 

Twarogowe nadzienie warstwujemy na wystudzony korpus i wyrównujemy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki do stężenia.

12. 

masło 75 g  czekolada do gotowania 150 g  olej słonecznikowy 1 łyżeczka

Masło roztapiamy z czekoladą w gorącej kąpieli. Dodajemy olej.

13. 

Czekoladową polewą polewamy deser. Polewa się dobrze leje, nie trzeba ją rozcierać, wystarczy delikatnie poprzechylać formę. Wkładamy do lodówki do stężenia na kolejne 2 godziny.

14. 

Po całkowitych czterech godzinach chłodzenia deser można kroić i podawać, ale zalecamy chłodzenie deseru nawet 24 godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się