PRZEPISY

Twarogowo-karmelowe ciasto

Twarogowo-karmelowe ciasto

Delikatne ciasto pełne twarogu.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,budyń karmelowy - proszek,mleko skondensowane słodzone karmelowe,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
bita śmietana-
budyń karmelowy - proszek60gramów
ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ60gramów
cukier puder60gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mleko skondensowane słodzone karmelowe150gramów
twaróg mielony750gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy tak, aby po włożeniu do blachy (42x32cm) pokryło całe jej brzegi. Resztki ciasta w górnych rogach blachy odcinamy.

2. 

twaróg mielony 750 gramów  żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 60 gramów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 60 gramów  mleko skondensowane słodzone karmelowe 150 gramów

Twaróg ubijamy z żółtkami, cukrem, mlekiem, budyniem i mlekiem skondensowanym na gładko.

3. 

Płynną masę wylewamy na ciasto.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25-30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.

5. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 60 gramów

Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę.

6. 

Pianę smarujemy na stężone twarogowe nadzienie.

7. 

Ponownie wkładamy do gorącego piekarnika i pianę 5-8 minut zapiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy, potem wkładamy je na 2 godziny do lodówki.

8. 

bita śmietana

Przed podawaniem odkrawamy końce z małą ilością nadzienia (te dajemy domownikom do "skosztowania"). Resztę kroimy na kawałki, ozdabiamy bitą śmietaną i według smaku owocami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie