swiatwemnie.pl

Twarogowo-karmelowe ciasto

Delikatne ciasto pełne twarogu.

 

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ciasto francuskie 500 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy tak, aby po włożeniu do blachy (42x32cm) pokryło całe jej brzegi. Resztki ciasta w górnych rogach blachy odcinamy.

2. 

twaróg mielony 750 g  żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 60 g  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  budyń karmelowy - proszek 60 g  mleko skondensowane słodzone karmelowe 150 g

Twaróg ubijamy z żółtkami, cukrem, mlekiem, budyniem i mlekiem skondensowanym na gładko.

3. 

Płynną masę wylewamy na ciasto.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25-30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.

5. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 60 g

Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę.

6. 

Pianę smarujemy na stężone twarogowe nadzienie.

7. 

Ponownie wkładamy do gorącego piekarnika i pianę 5-8 minut zapiekamy. Ciasto dobrze wystudzamy, potem wkładamy je na 2 godziny do lodówki.

8. 

bita śmietana

Przed podawaniem odkrawamy końce z małą ilością nadzienia (te dajemy domownikom do "skosztowania"). Resztę kroimy na kawałki, ozdabiamy bitą śmietaną i według smaku owocami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się