Twarogowe kółeczka
Pachnący wielkanocny przysmak.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,twaróg granulowany,mąka luksusowa pszenna T550,Słodkie dania,Wielkanoc
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
ocet | 1 | łyżka | |
olej do frytek | - | ||
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
twaróg mielony | 250 | gramów |
Przepis
1.
twaróg mielony 250 gramów • twaróg granulowany 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • soda oczyszczona 1 łyżeczka • masło 50 gramów • ocet 1 łyżka
Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto odkładamy odpoczywać na pół godziny do lodówki. Potem je ponownie dobrze mieszamy i ponownie wkładamy na pół godziny do lodówki.
3.
Ciasto wyciągamy, przekrawamy na połowę i jedną połówkę na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Następnie wyrabiamy drugą połowę ciasta.
4.
Za pomocą większego garnuszka wykrawamy okręgi.
5.
W okręgach wykrawamy małą foremką otwory.
6.
Brzegi delikatnie po obwodzie nacinamy.
8.
Usmażone wyciągamy na talerz wyłożony kuchennym papierowym ręczniczkiem.
9.
cukier puder • cukier waniliowy
Potem je układamy na tackę i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Smacznego!