swiatwemnie.pl

Twarogowe ciasto ze śliwkami

Doskonałe i wyjątkowo soczyste ciasto z bogatym twarogowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  świeże drożdże 15 g  cukier kryształ ½ łyżeczki

W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy by zrobił się zakwas.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  cukier kryształ 15 g  sól  jajka kurze 2 sztuki  śmietana 30% kwaśna 70 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i śmietanę.

3. 

oliwa 20 ml  mleko półtłuste 1,5% 50 ml

Dolewamy olej, mleko i zakwas.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Blachę o rozmiarach 42x32 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

7. 

śliwki  rodzynki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Na blachę wykładamy ciasto i naciągamy je po bokach. Na cieście układamy połówki śliwek (świeżych albo z kompotu, ewentualnie mrożonych - te trzeba przed użyciem rozmrozić) i posypujemy umytymi rodzynkami według potrzeby. Ilość śliwek zależy od tego ile ich mamy, ciasto może być nimi wyłożone po całości. Wierzch śliwek i rodzynek posypujemy cynamonem.

8. 

twaróg mielony 750 g  cukier kryształ 60 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  jajka kurze 2 sztuki

Twaróg mieszamy z cukrem, mlekiem i jajkami.

9. 

Równomiernie go rozdzielamy na śliwkach ...

10. 

... i rozsmarowujemy.

11. 

mielone orzechy włoskie 50 g

Wierzch twarogu posypujemy orzechami.

12. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C dopóki brzegi nam się ładnie nie upieką.

13. 

Wystudzone ciasto kroimy na prostokąty. Ciasto drożdżowe jest delikatne i dlatego możemy ciasto jeść jako deser - deserowym widelcem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się