PRZEPISY

Twarogowe ciasto z owocami

Twarogowe ciasto z owocami

Doskonały orzeźwiający deser, najlepszy na letnie dni. Serwujemy dobrze schłodzony.

przepis,fotoprzepis,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),twaróg mielony,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku60gramów
ciasto francuskie600gramów
cukier kryształ120gramów
cukier puder100gramów
mleko tłuste 3,5%500mililitrów
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców)500gramów
twaróg mielony500gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 600 gramów

Ciasto francuskie rozdzielamy na jedną trzecią i dwie trzecie. Większą część rozwałkowujemy na płat większy niż blacha (32x42 cm).

2. 

ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 500 gramów

Płat ciasta wkładamy do blachy tak, abyśmy nim przykryli też brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsypujemy owoce.

3. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  twaróg mielony 500 gramów  żółtko jajka 5 sztuk  budyń waniliowy w proszku 60 gramów  cukier kryształ 120 gramów

W mleku mieszamy twaróg, żółtka, budyń w proszku i cukier. Mieszamy dłużej aby nam się cukier rozpuścił.

4. 

Twarogową masę wylewamy na owoce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180-190°C pieczemy około 30 minut. Masa odpowiednio zgęstnieje.

5. 

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy z niego drobne kształty.

6. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 100 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do niej cukier.

7. 

Pianę z białek rozsmarowujemy na cieście, układamy wykrojone kształty.

8. 

Wkładamy ponownie do piekarnika i 20 minut pieczemy dalej. Ciasto odstawiamy do wystudzenia a potem wkładamy do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie