PRZEPISY

Twarogowe ciasto z Augsburga

Twarogowe ciasto z Augsburga

Ciasto z Augsburga jest ulubionym deserem wszystkich miłośników ciast. Smaczne twarogowe nadzienie na kruchym maślanym cieście, to wszystko polane czekoladową polewą=gwarancja prawdziwej rozkoszy :) Na dużą blachę podwójcie składniki!

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder150gramów
czekolada do gotowania125gramów
kakao proszek20gramów
masło125gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
proszek do pieczenia½opakowania
skrobia kukurydziana20gramów
sól1szczypta
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
woda1łyżka
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania  kakao proszek 20 gramów  cukier puder 75 gramów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

masło 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  woda 1 łyżka

Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i wodę. Wyrabiamy delikatne ciasto.

3. 

Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

4. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 75 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

6. 

skrobia kukurydziana 20 gramów  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów

Dodajemy wymienione składniki.

7. 

Ubijamy.

8. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę rozwałkowujemy bezpośrednio na blasze (18x27 cm). Jeśli będzie się lepić do wałka, delikatnie posypujemy mąką.

10. 

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w wielkości blachy. Drugą połowę ciasta na papierze rozwałkowujemy. W ten sposób ułatwimy sobie pracę z kruchym ciastem i nie będzie się nam targać.

11. 

Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie.

12. 

Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie (papierem do góry) ...

13. 

... i papier usuwamy.

14. 

Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy 25 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową, zniżamy temperaturę i w 160°C dopiekamy 10 minut. Odstawiamy by dobrze ostygło.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  czekolada do gotowania 125 gramów

W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy.

16. 

Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed konsumpcją kroimy na 16 mniejszych prostokątów (ciasto jest dość słodkie i syte, dlatego polecamy kroić je na mniejsze kawałki) ...

17. 

... i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie