PRZEPISY

Twarogowa kremówka

Twarogowa kremówka

Szybkie proste ciasto.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,twaróg mielony,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku40gramów
ciasto francuskie300gramów
cukier puder120
cukier puder180gramów
cukier waniliowy20gramów
mleko tłuste 3,5%½litra
twaróg mielony500gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 300 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę tak, by przykryło boczne brzegi.

2. 

twaróg mielony 500 gramów  mleko tłuste 3,5% ½ litra  cukier waniliowy 20 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier puder 120  żółtko jajka 5 sztuk

Twaróg mieszamy z mlekiem, cukrem waniliowym, budyniem, cukrem pudrem i żółtkami na płynną masę.

3. 

Masę wylewamy na ciasto i w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. Za ten czas płynna masa stężeje.

4. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 180 gramów

Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

5. 

Cukrową pianę wylewamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.

6. 

Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i 5 - 10 minut dopiekamy. Piana z białek musi delikatnie zbrązowieć. Wystudzone ciasto kroimy na większe kwadraty. Podczas krojenia dobrze jest moczyć nóż w zimnej wodzie przy każdym nacięciu, nie będzie się lepić. Ciasto jest smaczniejsze gdy przed podawaniem włożymy je na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie