swiatwemnie.pl

Truskawkowy tort z rolady

Letni, orzeźwiający tort z łagodnym kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami z ogródka.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta na roladę

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  cukier puder 100 g  jajka kurze 5 sztuk  proszek do pieczenia ½ opakowania  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 1 łyżka

Żółtka, cukier, olej i wodę ubijamy na pianę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i osobno ubitą pianę z białek.

Przygotowanie ciasta na roladę

2. 

Ciasto wylewamy na wielką wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, ewentualnie możemy użyć papier do pieczenia, aby łatwiej się manipulowało z ciastem. Ciasto pieczemy około 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

3. 

dżem truskawkowy  syrop owocowy 5 łyżek

Jeszcze gorące ciasto biszkoptowe przerzucamy z blachy na kuchenną ściereczkę i zwijamy w roladę. Potem roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, polewamy syropem i z powrotem zawijamy do rolady.

4. 

Roladę kroimy na około jednocentymetrowe plastry równomiernie rozkładamy je na dnie okrągłej miski (średnica około 20 cm). Jeżeli zostaną nam kawałki rolady, możemy je potem poukładać na wierzchu nadzienia. Propozycja: Aby łatwiej było wyciągnąć roladę z miski, możemy obłożyć jej dno przeźroczystą folią spożywczą.

5. Przygotowanie nadzienia

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  Żelatyna 1 opakowanie  cukier waniliowy 2 sztuki  cukier kryształ 50 g

Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym, ostrożnie dodajemy ubitą słodką śmietanę. Dla wzmocnienia możemy dodać jeszcze żelatyny. Propozycja1: Aby tort po wyciągnięciu nie opadł i był gęsty, mielibyśmy użyć 16% kwaśną śmietanę oraz 33% na ubijanie. Propozycja2: Żelatynę wysypujemy do szklanki z 4 łyżeczkami wody. Odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Potem podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i od razu dodajemy do śmietanowego nadzienia. Mieszamy i wylewamy połowę nadzienia na roladę.

Przygotowanie nadzienia

6. 

truskawki 320 g

Na nadzieniu układamy pasteryzowane truskawki (możemy użyć również świeżych) i zalewamy resztą nadzienia. Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby stężał.

8. 

Na drugi dzień tort przekładamy na talerz serwisowy.

9. 

Ozdabiamy świeżymi truskawkami, świeżą miętą. Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się