swiatwemnie.pl

Truskawkowy lodowy deser

Ulubiony twarogowy lodowy deser z orzeźwiającym smakiem truskawek.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

truskawki 500 g

Do przygotowania deseru możemy użyć świeże albo mrożone truskawki. Mrożone truskawki dobrze rozmrażamy.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 g  białko jajka 4 sztuki

Żółtka mieszamy z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

kakao proszek 15 g  olej słonecznikowy 25 ml

Dodajemy kakao i olej.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta.

5. 

Na dwa razy delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto.

7. 

Pieczemy w temperaturze 180°C 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, usuwamy papier do pieczenia a ciasto wkładamy z powrotem do formy.

8. 

masło 250 g  cukier puder 150 g  twaróg mielony 500 g

Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg.

9. 

Twarogowy krem równomiernie rozcieramy na kakaowym korpusie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Potem na krem kładziemy pokrojone truskawki.

10. 

galaretka tortowa czerwona 12 g

Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy tortową galaretkę ...

11. 

... i wylewamy ją na truskawki.

12. 

Po dokładnym 24 godzinnym tężeniu w lodówce, deser wyciągamy z formy, kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się