Truskawkowe ciasto
Klasyka z truskawek
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,truskawki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 6 | łyżek | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 6 | łyżek | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
truskawki | - | ||
woda | 6 | łyżek |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk • cukier puder 6 łyżek • woda 6 łyżek • mąka luksusowa pszenna T550 6 łyżek • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy wymienioną ilość wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy gęstą pianę. Przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z żółtkami, na koniec delikatnie dodajemy pianę.
2.
masło • mąka luksusowa pszenna T550 • truskawki
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przygotowaną masę równomiernie rozsmarowujemy na blasze. Na wierzch ciasta układamy umyte, osuszone, świeże truskawki.
3.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, około 15-20 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!