swiatwemnie.pl

Toskańska zupa fasolowa

Ribollita to tradycyjna włoska zupa pochodząca z Toskanii. Ta gęsta zupa składa się z różnorodnych warzyw a na jej przygotowanie istnieje wiele przepisów. Ugotujcie sobie tą z naszego przepisu. Jest wypróbowany i możemy potwierdzić,że jest doskonały.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cebula 80 g  oliwa 30 ml

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Lekko ją szklimy na oleju.

2. 

czosnek 4 ząbki  marchew 150 g  por 150 g

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Obraną i umytą marchewkę kroimy na kółeczka. Por myjemy, przekrawamy na ćwiartki wzdłuż i kroimy na kawałki. Warzywa dodajemy do cebuli i wszystko razem kilka minut smażymy.

3. 

woda 1.2 litra  bulion warzywny Natur 2 sztuki

W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki dobrego bulionu.

4. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki

Bulion wlewamy do warzyw, dodajemy pieprz, liście laurowe i gotujemy 20 minut.

5. 

pomidory w puszce 400 g

Do zupy dodajemy na drobno pokrojone pomidory z puszki razem z nalewem. Zagotowujemy.

6. 

fasola biała sterylizowana 400 g  przecier pomidorowy  sól  świeże liście szpinaku  bazylia  nać pietruszki

Dodajemy fasolę, kilka łyżek przecieru pomidorowego według smaku i dosalamy. Używamy fasoli w puszce, albo sobie 250 g suchej fasoli dzień przed gotowaniem namoczymy i podczas gotowania zupy w osobnym garnku ją do miękkości gotujemy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku, albo przy podawaniu zupy ozdabiamy ją pokrojonym świeżym szpinakiem, bazylią lub natką pietruszki.

7. Czosnkowy chleb z serem

czosnek 4 ząbki  oliwa 3 łyżki  chleb tostowy 6 sztuk  twardy ser 150 g

Do zupy przygotowujemy sobie zapiekany chleb. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z oliwą z oliwek. Tym olejem smarujemy kromki tostowego chleba i posypujemy je startym serem (najlepiej parmezanem).

Czosnkowy chleb z serem

8. 

Kromki chleba zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

9. 

Zapieczony czosnkowy tost wkładamy do miski i nalewamy do niej gęstą zupę.

10. 

Tostowy chleb możemy w zupie podawać również pokrojony na kostki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się