PRZEPISY

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Ribollita to tradycyjna włoska zupa pochodząca z Toskanii. Ta gęsta zupa składa się z różnorodnych warzyw a na jej przygotowanie istnieje wiele przepisów. Ugotujcie sobie tą z naszego przepisu. Jest wypróbowany i możemy potwierdzić,że jest doskonały.

przepis,fotoprzepis,marchew,pomidory w puszce,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bazylia-
cebula80gramów
chleb tostowy6sztuk
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek8ząbków
fasola biała sterylizowana400gramów
kostka warzywna2sztuki
liść laurowy4sztuki
marchew150gramów
nać pietruszki-
oliwa3łyżki
oliwa30mililitrów
pomidory w puszce400gramów
por150gramów
przecier pomidorowy-
sól-
twardy ser150gramów
woda1.2litra
świeże liście szpinaku-

 

Przepis

1. 

cebula 80 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Lekko ją szklimy na oleju.

2. 

czosnek 4 ząbki  marchew 150 gramów  por 150 gramów

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Obraną i umytą marchewkę kroimy na kółeczka. Por myjemy, przekrawamy na ćwiartki wzdłuż i kroimy na kawałki. Warzywa dodajemy do cebuli i wszystko razem kilka minut smażymy.

3. 

woda 1.2 litra  kostka warzywna 2 sztuki

W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki dobrego bulionu.

4. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki

Bulion wlewamy do warzyw, dodajemy pieprz, liście laurowe i gotujemy 20 minut.

5. 

pomidory w puszce 400 gramów

Do zupy dodajemy na drobno pokrojone pomidory z puszki razem z nalewem. Zagotowujemy.

6. 

fasola biała sterylizowana 400 gramów  przecier pomidorowy  sól  świeże liście szpinaku  bazylia  nać pietruszki

Dodajemy fasolę, kilka łyżek przecieru pomidorowego według smaku i dosalamy. Używamy fasoli w puszce, albo sobie 250 g suchej fasoli dzień przed gotowaniem namoczymy i podczas gotowania zupy w osobnym garnku ją do miękkości gotujemy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku, albo przy podawaniu zupy ozdabiamy ją pokrojonym świeżym szpinakiem, bazylią lub natką pietruszki.

7. Czosnkowy chleb z serem

czosnek 4 ząbki  oliwa 3 łyżki  chleb tostowy 6 sztuk  twardy ser 150 gramów

Do zupy przygotowujemy sobie zapiekany chleb. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z oliwą z oliwek. Tym olejem smarujemy kromki tostowego chleba i posypujemy je startym serem (najlepiej parmezanem).

8. 

Kromki chleba zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

9. 

Zapieczony czosnkowy tost wkładamy do miski i nalewamy do niej gęstą zupę.

10. 

Tostowy chleb możemy w zupie podawać również pokrojony na kostki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie