swiatwemnie.pl

Tort miodowy

Fantastyczny miodowy tort pełny wspaniałego karmelowego kremu z orzechami.Przepis został zainspirowany ulubionym ormiańskim tortem Marlenka a włożony trud i cierpliwość w jego przygotowanie zdecydowanie się opłaci.Tort jest doskonałym deserem na świąteczny

 

Ilość porcji: 16

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Tortowe miodowe płaty - 6 szt

masło 120 g  cukier kryształ 50 g  miód 100 g

W gorącej wodnej kąpieli powoli rozpuszczamy masło, cukier i miód.

Tortowe miodowe płaty - 6 szt

2. 

soda oczyszczona 10 g

Dodajemy sodę oczyszczoną i ubijamy na pianę.

3. 

jajka kurze 3 sztuki

Dodajemy roztrzepane jajka i 5 minut w wodnej kąpieli gotujemy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g

Do miski ważymy mąkę i dolewamy ciepłą maślano-miodowo-jajeczną pianę. Mieszamy łychą, przekładamy na stolnicę...

5. 

...i ręką wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto formujemy na kształt walca i rozdzielamy na 4 części. Rozwałkowujemy na cienko pierwszą część ciasta. (Najlepiej się rozwałkowuje na silikonowej podkładce, ciasto się do niej nie przykleja a podczas rozwałkowywania się lekko obraca. Jeśli używamy klasyczną drewnianą deskę ciasto trzeba delikatnie posypywać mąką).

6. 

Na rozwałkowane ciasto kładziemy okrągłą formę o średnicy około 24 cm i ciasto według niej wykrawamy. Okrągłe ciasto przekładamy na papier na pieczenie, skrawki odkładamy. Skrawki łączymy i rozwałkowujemy z nich jeszcze dwa okrągłe ciasta. (Skrawki z ostatniego ciasta upieczemy przy ostatnim kroku).

7. 

Pojedyncze okrągłe ciasta przekładamy, razem z papierem, stopniowo na blachę i stopniowo pieczemy. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 180° około 5 minut. Z upieczonego płatu od razu usuwamy papier...

8. 

...i płaty układamy na siebie. Upieczone zapakowujemy do folii spożywczej i jak najszybciej nadziewamy.

9. Karmelowy krem

skondensowane słodzone mleko 794 g

Puszki ze słodzonym skondensowanym mlekiem gotujemy prawie całkowicie zanurzone w wodzie 2 godziny. Wychładzamy w zimnej wodzie.

Karmelowy krem

10. 

mleko tłuste 3,5% 300 ml  cukier kryształ 30 g  skrobia kukurydziana 40 g

Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń.

11. 

masło 250 g  cukier puder 75 g

Masło mieszamy z cukrem.

12. 

Do masła dodajemy budyń i wystudzone skondensowane mleko z puszek.

13. Karmelowo-orzechowy krem

mielone orzechy włoskie 120 g

Z kremu odkładamy 250 g (odkładamy na końcowe ozdabianie) a do reszty dodajemy orzechy.

Karmelowo-orzechowy krem

14. Posypka

Upieczone ścinki z ostatniego ciasta kruszymy...

Posypka

15. 

orzechy włoskie 80 g

...i mieszamy je z na grubo nasiekanymi orzechami.

16. Łączenie tortu

dżem malinowy 150 g

Tortowe płaty rozkładamy, przy czym górny płat obracamy. Górny i dolny płat smarujemy dżemem.

Łączenie tortu

17. 

Na wszystkie płaty, oprócz górnego, równomiernie rozdzielamy karmelowo-orzechowy krem.

18. 

Krem na płatach rozsmarowujemy.

19. 

Pojedyncze płaty układamy na siebie. Górny płat kładziemy dżemem w dół.

20. 

Tort lekko obciążamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

21. Ozdabianie tortu

Cały tort smarujemy karmelowym kremem, który sobie odłożyliśmy,...

Ozdabianie tortu

22. 

...posypujemy przygotowaną posypką i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

23. 

Przed podaniem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.

24. Miodowy urodzinowy tort

A co jeśli nasze dziecko ma akurat w święta urodziny? Po prostu wesoło tort ozdabiamy :)

Miodowy urodzinowy tort

25. Porady i zalecenia

Tort przygotowujemy co najmniej 2-3 dni przed podaniem, żeby się dobrze połączyły wszystkie smaki a miodowe płaty zmiękły. Nie polecamy jakkolwiek zmieniać wymienioną ilość składników, szczególnie zwracamy uwagę na ilość cukru, którego mogłoby się komuś wydawać zbyt mało :) Ale na przykład na orzechy może sobie pozwolić :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się