swiatwemnie.pl

Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia

Wyjątkowo smaczny i soczysty tort.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Spód

herbatniki maślane 250 g

Herbatniki na drobno mielimy albo kruszymy.

Spód

2. 

masło 150 g

Rozpuszczamy masło i dolewamy do herbatników.

3. 

olej kokosowy 30 g

Dodajemy kokosowy olej i ręką dobrze mieszamy.

4. 

Herbatnikową miazgę wkładamy do tortowej formy i dobrze ubijamy.

5. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 g  cukier kryształ 80 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 100 ml

Jabłka obieramy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. 10 minut gotujemy.

Jabłkowe nadzienie

6. 

woda 300 ml  budyń waniliowy w proszku 74 g

Budyń w proszku wymieszamy w wodzie...

7. 

...dolewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Delikatnie mieszamy aby się jabłka nie rozbiły. Zostawiamy do częściowego ostygnięcia.

8. 

sok z cytryny 20 ml

Dodajemy świeży sok z cytryny.

9. 

Jabłkowe nadzienie równomiernie rozkładamy na spód i schładzamy. Zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

10. Mascarpone-twarogowy krem

mascarpone 300 g  Delikatny chudy twaróg 250 g  cukier puder 80 g  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 g

Mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i jogurtem.

Mascarpone-twarogowy krem

11. 

posypka czekoladowa 80 g

Do kremu dodajemy drobne kawałki czekolady - do dekoracji cukierniczych.

12. 

Krem nacieramy na jabłkowe nadzienie i schładzamy.

13. Wskazówka na udekorowanie

Na papierze do pieczenia narysujemy jabłko, papier przekładamy i wycinamy narysowane jabłko. Dzięki przekładaniu papieru wytworzy nam się więcej szablonów jabłek.

Wskazówka na udekorowanie

14. 

Papierowe jabłka układamy na tort.

15. 

kakao proszek

Posypujemy przesianym kakaem a papierowe szablony ostrożnie usuwamy.

16. 

Tort zostawiamy w chłodnym miejscu do zestalenia co najmniej 4 godziny do podawania. Przed podaniem kroimy na większe lub mniejsze porcje według smaku, lub w zależności od liczby gości.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się