swiatwemnie.pl

Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta

Przepis na wyśmienite twarogowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Nie trzeba mieszać twarogu z mascarpone, można użyć twarogu w podwójnej dawce.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 500 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Następnie przenosimy ciasto za pomocą wałka na blachę, którą przedtem należy opłukać wodą.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

miękki twaróg 20% tłuszczu 250 g  mascarpone 250 g  cukier waniliowy 20 g  cukier puder 8 łyżek  budyń waniliowy w proszku 20 g  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  rodzynki 70 g

W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier, budyń waniliowy, rodzynki oraz mleko. Masa będzie trochę rzadka, ale zgęstnieje podczas pieczenia.

Przygotowanie twarogowego nadzienia

4. 

Smarujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta twarogowym nadzieniem.

5. 

masło 20 g

Wierzch posypujemy równomiernie wiórkami masła.

6. Jabłkowe nakrycie

jabłka tarte 300 g  cynamon mielony

Posypujemy startymi jabłkami twarogowe nadzienie a jabłka cynamonem.

Jabłkowe nakrycie

7. 

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

8. 

Gotowe ciasto odstawiamy, aby wystygło, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się