swiatwemnie.pl

Syrop z mniszka lekarskiego (miód)

Syrop z mniszka lekarskiego używamy nie tylko do herbaty podczas choroby,ale możemy go też używać jako słodzik przy przygotowywaniu ciast i ciasteczek.Mimo iż po ugotowaniu w syropie zostaje mała ilość leczniczych substancji,syrop pomaga podczas wiel

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cukier trzcinowy2kilogramów
cytryna250gramów
mniszek lekarski500gramów
woda2L

1. 

mniszek lekarski 500 g  woda 2 L  cytryna 250 g

Podczas słonecznego dnia zbieramy około 600 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty zbieramy w przyrodzie, na czystych łąkach, albo w ogródkach gdzie nie chodzą domowe zwierzęta i oczywiście z daleka od dróg. Odstawiamy je na około 2 godziny rozsypane na białym prześcieradle, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy umyte, pokrojone bio cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 15 minut gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny do nasiąknięcia.

2. 

Nasiąknięte kwiaty przecedzamy i wyciskamy. Doprowadzamy do wrzenia.

3. 

cukier trzcinowy 2 kg

Dosypujemy cukier i powoli gotujemy dwie godziny.

4. 

Gorący syrop nalewamy do butelek, ...

5. 

... albo większych słoiczków, obracamy do góry dnem aby dobrze chwyciły zakrętki i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej syrop (miód) przechowywać w lodówce. Podczas ostudzania odpowiednio zgęstnieje, ale nie tak jak prawdziwy pszczeli miód. Z wymienionej ilości składników uzyskamy około 2 litry tego smacznego zdrowego słodziutkiego syropu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się