swiatwemnie.pl

Świąteczny keks

Słodkie drożdżowe ciasto pełne smacznych składników.Przyjęło się,że upieczony keks miałby 14 dni przed spożyciem poleżeć.Podobno łączy w sobie smaki.Nasz keks nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu.Oczywiście może poleżeć, ale ten do świąt nie dotrwa :)

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 2 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

rodzynki 100 g  rum

Rodzynki myjemy i zalewamy pod wierzch rumem.

2. 

owoce kandyzowane mix 100 g

Do rodzynek dodajemy kandyzowane owoce, mieszamy i zostawiamy te smakołyki w rumie marynować :)

3. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml  cukier kryształ 30 g  świeże drożdże 30 g

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy rozczyn do napęcznienia.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  mąka luksusowa pszenna T550 200 g  żółtko jajka 3 sztuki  masło 150 g  cukier puder 60 g  skórka z cytryny 1 łyżka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtka, roztopione masło, cukier, startą skórkę z cytryny i dolewamy rozczyn.

5. 

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. 

Z rodzynek i owoców zlewamy rum który nie wsiąkł. Rum wypijamy :) a rodzynki z owocami dosypujemy do ciasta.

7. 

migdały płatki 100 g  mielone orzechy włoskie 50 g

Dodajemy posiekane migdały (ewentualnie płatki migdałowe) i mielone orzechy.

8. 

Ponownie dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

9. 

Wyrośnięte ciasto kładziemy na papier do pieczenia wielkości blachy. Ciasto lekko wałkujemy na kształt owalu. Za pomocą wałka przekładamy najpierw jedną a potem drugą stronę w kierunku środka.

10. 

Keks z papierem przenosimy na blachę.

11. 

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia folię ściągamy.

12. 

masło 100 g

Na upieczony gorący keks dokładnie wcieramy roztopione masło.

13. 

cukier puder

Potem go posypujemy przesianym cukrem pudrem tak, by utworzyć stosunkowo grubą warstwę cukru. Właśnie dzięki masłu cukier dobrze na keksie się złapie.

14. 

Odstawiamy do wystygnięcia i możemy podawać. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się