swiatwemnie.pl

Świąteczna zupa z soczewicy

Ulubiona i bardzo smaczna zupa z soczewicy ze śliwkami na świąteczny stół.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

śliwki suszone 100 g

Śliwki siekamy.

2. 

woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony  5 sztuk  liść laurowy 3 sztuki

Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, kminek, pieprz i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i 5 minut gotujemy.

3. 

cebula 120 g  smalec 30 g

Cebulę na drobno siekamy i szklimy ją na smalcu.

4. 

soczewica sterylizowana 500 g

Do zupy dodajemy ugotowaną soczewicę (sterylizowaną bez zalewy). Gotujemy na małym ogniu a my przygotowujemy zasmażkę.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 g

Do cebuli dosypujemy mąkę i smażymy.

6. 

Do mąki wlewamy po chochelce zupy z soczewicy (jeśli jest to możliwe, głównie tą płynną część) i zasmażkę gotujemy. Potem ją wlewamy do zupy i 3-4 minuty ciągle mieszając gotujemy.

7. 

słodka śmietana do gotowania 200 ml

Na koniec dolewamy śmietanę, gotujemy.

8. 

sok z cytryny  ocet

Przy serwowaniu każdy może sobie do smaku dokwasić zupę sokiem z cytryny albo octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się