PRZEPISY

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Smaczna ziemniaczana sałatka nie tylko do smażonego słodkowodnego karpia, ale także do morskich ryb lub kotleta wieprzowego.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ogórek konserwowy,groszek konserwowy,marchew sterylizowana,Sałatki ziemniaczane,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Sałatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula100gramów
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony1łyżeczka
groszek konserwowy300gramów
jajka kurze8sztuk
majonez250mililitrów
marchew sterylizowana300gramów
musztarda stołowa3łyżki
ocet½decylitra
ogórek konserwowy200gramów
oliwa3łyżki
sól2łyżeczki
woda3decylitry
ziemniaki1.5kilograma

 

Przepis

1. Przygotowanie ziemniaków i jajek

ziemniaki 1.5 kilograma  jajka kurze 8 sztuk

Ziemniaki sałatkowe gotujemy w mundurkach. Po ostygnięciu obieramy je. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

2. Przygotowanie marynaty

woda 3 decylitry  ocet ½ decylitra  oliwa 3 łyżki  cukier kryształ 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Do wody dodajemy olej, sól, cukier, ocet i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

3. 

Ziemniaki kroimy na małe kostki, lub korzystamy z narzędzia kuchennego - kółeczko z siatką, przez które ziemniaki przeciskamy.

4. Dodajemy składniki do sałatki

cebula 100 gramów  ogórek konserwowy 200 gramów  groszek konserwowy 300 gramów  marchew sterylizowana 300 gramów  musztarda stołowa 3 łyżki

Ziemniaki wkładamy do większego pojemnika i stopniowo dodajemy na drobno nakrajaną cebulę, starty i pokrojony konserwowy ogórek, groszek konserwowy z marchewką, na drobno pokrojone jajka (też je możemy przecisnąć przez siteczko jak ziemniaki) i musztardę. Każdy składnik ostrożnie i stopniowo do ziemniaków wmieszamy. Dolewamy przygotowaną wystudzoną marynatę, jej ilość regulujemy w razie potrzeby, tak by sałatka nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka.

5. 

majonez 250 mililitrów

Sałatkę ziemniaczaną odstawiamy na 2 godziny a potem dodajemy majonez. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Podajemy ze smażoną rybą, ewentualnie ze smażonym kotletem wieprzowym.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie