swiatwemnie.pl

Świąteczna kapustnica

Świąteczna kapustnica miałaby być rzadka, miałaby pełnić rolę przystawki przed wieczerzą Wigilijną. Mimo iż jej ugotowana ilość kusi do skonsumowania pełnego talerza, pamiętajmy,że jest jeszcze lepsza na drugi dzień, jak chwilkę postoi :)

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula250gramów
kiszona kapusta2kilogramów
mielona czerwona papryka3łyżeczki
smalec2łyżki
suszone grzyby50gramów
sól1łyżeczka
woda1.5litra
łopatka wieprzowa500gramów
śliwki suszone8sztuk
świąteczna kiełbasa wieprzowa400gramów

1. Przygotowanie mięsnego podkładu

smalec 2 łyżki  cebula 250 g  łopatka wieprzowa 500 g  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda 1.5 litra

Cebulę obieramy, drobno siekamy i dusimy na smalcu. Mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli. Jak mięso naciągnie, dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i na mniejszym ogniu pod przykrywką gotujemy około 40 minut.

Przygotowanie mięsnego podkładu

2. Kiszona kapusta

kiszona kapusta 2 kg  śliwki suszone 8 sztuk  suszone grzyby 50 g  woda  świąteczna kiełbasa wieprzowa 400 g

Do mięsa dodajemy kiszoną kapustę z większą ilością wody z kapusty z opakowania, śliwki, grzyby i kiełbaskę w całości. W razie potrzeby, gęstości zupy i jej kwasowości możemy dodać wody. Gotujemy 15 minut.

Kiszona kapusta

3. Serwujemy

Z kapustnicy wybieramy kiełbasę, kroimy ją na krążki, które wrzucamy z powrotem do całej zawartości zupy i mieszamy. Podajemy z plecionką.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się