swiatwemnie.pl

Strudel jabłkowo-jeżynowy

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jabłka 1000 g  Jeżyny 500 g

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy rdzeń i trzemy na grubej tarce. Jeżyny myjemy pod bieżącą wodą na sitku. Jeżeli korzystamy z mrożonych jeżyn, trzeba je rozmrozić i odlać nadmiar wody.

2. Ciasto

ciasto francuskie 400 g  bułka tarta 100 g

Ciasto francuskie rozdzielamy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość około 30 x 40 cm. Ciasto posypujemy połową przygotowanej bułki tartej.

Ciasto

3. 

Na bułkę tartą równomiernie rozkładamy połowę przygotowanych jabłek i jeżyn.

4. 

cukier kryształ 140 g  cynamon mielony 2 łyżeczki  płatki kukurydziane (cornflex) 100 g

Owoce posypujemy połową z przygotowanego cukru, 1 łyżeczką cynamonu i połową odważonych płatków kukurydzianych.

5. 

jajka kurze 2 sztuki  płatki owsiane  mak mielony

Strudel mocno zawijamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Strudle smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy drobnymi płatkami owsianymi i makiem. Ciasto delikatnie przebijamy widelcem po całej długości.

6. 

Pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około 45 minut. Po schłodzeniu kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się