swiatwemnie.pl

Śmietanowo-biszkoptowy tort

Delikatny i łagodny tort bez masła, który zadowoli nawet tych największych łakomczuchów.

 

Ilość porcji: 12

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier trzcinowy 80 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

kakao proszek 15 g  woda 3 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki  białko jajka 5 sztuk  sól

Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Do kakaowej bazy, stopniowo i na przemian, dodajemy mąkę i pianę z białek.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wlewamy do tortowej formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

brzoskwinie z kompotu 540 g

Brzoskwinie kroimy na półksiężyce.

6. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 800 g  miód 60 g

Śmietanę mieszamy z miodem.

7. 

Tortowy korpus przekrawamy wzdłuż na połowę. Jedną połowę wkładamy z powrotem do formy.

8. 

biszkopty 175 g

Na korpusie układamy połowę przygotowanych biszkoptów ...

9. 

... a na nie układamy półksiężyce brzoskwiń.

10. 

Warstwujemy śmietanę.

11. 

Układamy drugą połowę biszkoptów.

12. 

Przykrywamy drugą połową korpusu i delikatnie dociskamy. Wkładamy do lodówki na noc, do stężenia.

13. 

Ubijamy śmietanę na gęsto (ewentualnie z dodatkiem żelatyny) i cały tort bitą śmietaną smarujemy. Ozdabiamy cukierniczymi ozdobami, w naszym przypadku użyliśmy nasiona słonecznika obtoczone w 3 rodzajach czekolady. Tuż przed podaniem polecamy tort z bitą śmietaną na nim włożyć na co najmniej godzinę do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się