swiatwemnie.pl

Śmietanowe pogacze

Kruche śmietanowe pogacze, posypane tartym serem, nadają się na każdą uroczystość. Przygotowanie ich jest o tyle łatwiejsze ponieważ nie są z ciasta drożdżowego.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  masło 250 g  żółtko jajka 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 g  ocet 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Przygotowanie ciasta

2. 

Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1cm. Foremką na pogacze albo małą szklanką wykrawamy pogacze.

3. 

twardy ser

Pogacze układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy tartym serem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na złoty kolor.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się