Smażony boczniak w piwnym cieście
Smaczny zdrowy boczniak w cieście. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,mąka chlebowa pszenna T750,jajka kurze,piwo jasne,mleko półtłuste 1,5%,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 500 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
piwo jasne | 150 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
twardy ser | 150 | gramów |
Przepis
2.
... i rozdzielamy na pojedyncze "uszka" ...
3.
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • sól ½ łyżeczki • twardy ser 150 gramów • jajka kurze 3 sztuki • piwo jasne 150 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów
Z mąki, soli, sera, jajek, piwa i mleka wyrabiamy półpłynne ciasto.
4.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pojedyncze uszka moczymy w cieście ...
5.
... i na oleju je smażymy na złoty kolor (smażymy około 3-3,5 minuty z każdej strony).
6.
Usmażone wkładamy do pojemnika w którym dno wykładamy papierowym ręczniczkiem, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Smacznego!