PRZEPISY

Smażony boczniak w piwnym cieście

Smażony boczniak w piwnym cieście

Smaczny zdrowy boczniak w cieście. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,mąka chlebowa pszenna T750,jajka kurze,piwo jasne,mleko półtłuste 1,5%,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty500gramów
jajka kurze3sztuki
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
piwo jasne150mililitrów
sól½łyżeczki
twardy ser150gramów

 

Przepis

1. 

boczniak ostrygowaty 500 gramów

Boczniak myjemy ...

2. 

... i rozdzielamy na pojedyncze "uszka" ...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów  sól ½ łyżeczki  twardy ser 150 gramów  jajka kurze 3 sztuki  piwo jasne 150 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Z mąki, soli, sera, jajek, piwa i mleka wyrabiamy półpłynne ciasto.

4. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Pojedyncze uszka moczymy w cieście ...

5. 

... i na oleju je smażymy na złoty kolor (smażymy około 3-3,5 minuty z każdej strony).

6. 

Usmażone wkładamy do pojemnika w którym dno wykładamy papierowym ręczniczkiem, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie