swiatwemnie.pl

Smażony boczniak w piwnym cieście

Smaczny zdrowy boczniak w cieście. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
boczniak ostrygowaty500gramów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
sól½łyżeczki
twardy ser150gramów
jajka kurze3sztuki
piwo jasne150mililitrów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów

1. 

boczniak ostrygowaty 500 g

Boczniak myjemy ...

2. 

... i rozdzielamy na pojedyncze "uszka" ...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 g  sól ½ łyżeczki  twardy ser 150 g  jajka kurze 3 sztuki  piwo jasne 150 ml  mleko półtłuste 1,5% 250 ml

Z mąki, soli, sera, jajek, piwa i mleka wyrabiamy półpłynne ciasto.

4. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Pojedyncze uszka moczymy w cieście ...

5. 

... i na oleju je smażymy na złoty kolor (smażymy około 3-3,5 minuty z każdej strony).

6. 

Usmażone wkładamy do pojemnika w którym dno wykładamy papierowym ręczniczkiem, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się