swiatwemnie.pl

Smażone pieczarki w cieście

Smaczne targane pieczarkowe kapelusiki podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
olej do smażenia
pieczarki300gramów
smalec1łyżka
szczypiorek2łyżki
sól½łyżeczki
ziemniaki500gramów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  sól ½ łyżeczki

Z mąki, jajek, mleka i soli wymieszamy gładkie, płynne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy po łyżce mleka.

2. 

pieczarki 300 g

Pieczarki obieramy i usuwamy trzony, które odkładamy na bok. Kapelusiki zalewamy przygotowanym ciastem i większym łyżko-widelcem je ostrożnie mieszamy.

3. 

olej do smażenia

Główki pieczarek, po jednej, za pomocą łyżko-widelca kładziemy na gorący olej i 3-3,5 minuty z każdej strony smażymy. Przy użyciu łyżko-widelca około główek przy wkładaniu wytworzy się targanie.

4. 

Główki kładziemy najpierw kapelusikiem w dół. Jak je przewrócimy na chwilę odstawiamy je z ognia, dlatego że pryskają. Ponownie stawiamy je na ogień i dosmażamy.

5. 

Usmażone pieczarki wyciągamy za pomocą chochelki z dziurkami i kładziemy na kuchennym papierowym ręczniku.

6. 

ziemniaki 500 g  smalec 1 łyżka  szczypiorek 2 łyżki

Do pieczarek gotujemy małe ziemniaki w całości. Po ugotowaniu dodajemy tłuszczu i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

7. 

Do reszty ciasta na koniec wsypujemy trzony pieczarek, mieszamy i rozdzielamy na 3-4 kupki. Smażymy je tak samo jak kapelusiki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się