PRZEPISY

Śliwkowe ciasto z kruszonką

Śliwkowe ciasto z kruszonką

Doskonałe ciasto z ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,masło,masło,śliwki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1.5łyżki
cukier kryształ100gramów
masło170gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%2.5decylitra
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
sól-
śliwki-
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  świeże drożdże 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr

Do miski wsypujemy mąkę i wytwarzamy sobie w niej małe wgłębienie do którego rozdrabniamy drożdże i zalewamy odrobiną letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, żeby rozczyn wyrósł.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1.5 decylitra  cukier kryształ 1.5 łyżki  sól  masło 70 gramów

Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, roztopione masło, cukier, szczyptę soli i mieszamy płynne ciasto.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, żebyśmy mogli ciasto po upieczeniu lekko oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Przygotowanie kruszonki

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  masło 100 gramów  cukier kryształ 100 gramów

Masę na kruszonkę przygotowujemy sobie poprzez wymieszanie mąki, miękkiego masła i cukru.

5. 

śliwki

Na ciasto układamy połówki wypestkowanych śliwek i posypujemy kruszonką.

6. 

Pieczemy na 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie