Śliwkowe ciasto z kruszonką
Doskonałe ciasto z ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,masło,masło,śliwki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1.5 | łyżki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
masło | 170 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 2.5 | decylitra | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
sól | - | ||
śliwki | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • świeże drożdże 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr
Do miski wsypujemy mąkę i wytwarzamy sobie w niej małe wgłębienie do którego rozdrabniamy drożdże i zalewamy odrobiną letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, żeby rozczyn wyrósł.
2.
mleko półtłuste 1,5% 1.5 decylitra • cukier kryształ 1.5 łyżki • sól • masło 70 gramów
Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, roztopione masło, cukier, szczyptę soli i mieszamy płynne ciasto.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, żebyśmy mogli ciasto po upieczeniu lekko oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Przygotowanie kruszonki
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • masło 100 gramów • cukier kryształ 100 gramów
Masę na kruszonkę przygotowujemy sobie poprzez wymieszanie mąki, miękkiego masła i cukru.
6.
Pieczemy na 180°C przez około 20 minut.
Smacznego!