swiatwemnie.pl

Sernik z borówkową bitą śmietaną

Przepis na przygotowanie znanego sernika udoskonalonego owocową bitą śmietaną. Sernik przygotowany jest w małej tortowej formie o średnicy 20 cm, dlatego dla większej ilości osób polecamy upiec go w większej formie i podwoić ilość składników.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie spodu

herbatniki maślane 150 g  masło 75 g

Herbatniki rozkruszamy w kuchennym robocie albo za pomocą kuchennego wałka. Mieszamy z miękkim masłem. Wyrabiamy jednolitą masę, którą ugniatamy na dno formy wysmarowanej masłem (średnica około 20cm).

Przygotowanie spodu

2. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 1 sztuka  mascarpone 250 g  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 100 g  cukier waniliowy 24 g  cukier kryształ 90 g  sól  budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Do większej miski rozbijamy jajka, dajemy ser mascarpone, twaróg, cukier, szczyptę soli i budyń. Mieszamy.

Przygotowanie nadzienia

3. 

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut na największym stopniu, potem obniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik w środku będzie się wydawał półpłynny, ale po ostudzeniu stężeje. Zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej a potem wkładamy do lodówki.

5. 

sok z kompotu 150 ml  cukier kryształ 2 łyżki  jasna żelatyna do tortów - proszek 6 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 g

Do garnka wlewamy sok z ulubionego kompotu, my użyliśmy borówkowy sok, dodajemy żelatynę, cukier i minutę gotujemy, potem odstawiamy i ciągle mieszając lekko ostudzamy. Średnio ostudzony ostrożnie dodajemy do ubitej śmietany.

6. 

Owocową bitą śmietanę rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym serniku.

7. 

biała czekolada

Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i wkładamy do lodówki. Dobrze ostudzone ciasto możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się