swiatwemnie.pl

Sernik

Przepis na przygotowanie, obecnie światowej sławy sernik.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie spodu

herbatniki maślane 140 g

Herbatniki rozdrabniamy w kuchennym robocie lub za pomocą wałka do ciasta.

Przygotowanie spodu

2. 

masło 75 g

Wymieszamy z miękkim masłem.

3. 

Mieszamy na jednolitą masę, którą dociśniemy na dno formy wysmarowanej masłem ( średnica około 20cm ).

4. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 3 sztuki  mascarpone 250 g  Delikatny chudy twaróg 250 g  cukier kryształ 140 g  cukier waniliowy 36 g  skórka z cytryny 1 łyżeczka  sok z cytryny 1 łyżka  sól 1 szczypta  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki

Do większej miski dajemy jajka, ser mascarpone, miękki twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę, sól i budyń.

Przygotowanie nadzienia

5. 

Przemieszamy.

6. 

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut na najwyższym poziomie, potem zniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik będzie się wydawał półpłynny ale jednak po ochłodzeniu stężeje. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie umieszczamy w lodówce i zostawiamy do następnego dnia. W ten sposób zapobiegniemy popękaniu a sernik będzie się dało pokroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się