Sandacz na prowansalski sposób
przepis,fotoprzepis,sandacz,zioła prowansalskie,Ryby,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
oliwa | - | ||
por | 1 | sztuka | |
przyprawa warzywna | - | ||
sandacz | 600 | gramów | |
sól | - | ||
wino białe półsłodkie | 2 | decylitry | |
woda | 2 | decylitry | |
wędzony boczek | 150 | gramów | |
ziemniaki | 500 | gramów | |
zioła prowansalskie | 1 | łyżka |
Przepis
1.
sandacz 600 gramów • ziemniaki 500 gramów • por 1 sztuka • wędzony boczek 150 gramów • zioła prowansalskie 1 łyżka • czarny pieprz mielony • sól • przyprawa warzywna • oliwa • olej słonecznikowy
Składniki potrzebne do przygotowania: filety z sandacza, ziemniaki, por, boczek, olej, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
2.
Por kroimy w cienkie talarki, boczek na cienkie paseczki i smażymy razem na niewielkiej ilości oleju.
3.
Sandacza pozbawiamy ości i tniemy na filety. Solimy, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Filety z sandacza oraz ziemniaki pokrojone w talarki układamy na brytfannie natłuszczonej oliwą. Ziemniaki posypujemy wegetą i ziołami prowansalskimi.
4.
wino białe półsłodkie 2 decylitry • woda 2 decylitry
Rozkładamy usmażoną mieszankę boczku i pora, dodajemy troszkę wody lub białego wina, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!