swiatwemnie.pl

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą bez majonezu

Lekka, smaczna sałatka do smażonych potraw.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula150gramów
cukier kryształ20gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
kukurydza konserwowa200gramów
musztarda stołowa1łyżka
ocet20mililitrów
ogórek konserwowy150gramów
sól2łyżeczki
woda250mililitrów
ziemniaki600gramów

1. 

ziemniaki 600 g  cebula 150 g  ogórek konserwowy 150 g  kukurydza konserwowa 200 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy wodę, odstawiamy do wystudzenia i obieramy. Obieramy cebulę, przekrawamy na połowę i kroimy na ósemki. Ósemki cebuli rozdzielamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.

2. 

woda 250 ml  cukier kryształ 20 g  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  ocet 20 ml  musztarda stołowa 1 łyżka

Wodę gotujemy z cukrem, solą, octem i pieprzem. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy musztardę.

3. 

Do miski kroimy na kółeczka ziemniaki, dodajemy cebulę, ogórki i kukurydzę. Zalewamy zalewą, ostrożnie mieszamy i odkładamy na noc w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się