PRZEPISY

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

"Caesar salad" w 1924 roku odkrył włoski szef kuchni Caesar Cardini w swojej restauracji w Tichuane, w Meksyku. Sałatka była przyrządzana bezpośrednio na stole przed klientem. W tym czasie była podawana jeszcze bez sardeli.

przepis,fotoprzepis,sardela,musztarda dijon,piersi z kurczaka,sałata rzymska,Sałatki mięsne

Sałatki mięsne

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka2sztuki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek1
jajka kurze3sztuki
kapary2łyżeczki
musztarda dijon1łyżeczka
oliwa1.5decylitra
piersi z kurczaka300gramów
sardela30gramów
sałata rzymska200gramów
ser Parmezan1łyżka
ser Parmezan10gramów
sok z cytryny3łyżki
sos Worcestershire1łyżeczka
sól-

 

Przepis

1. Grzanki

biała podłużna bułka 2 sztuki

Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, mieszamy i smażymy przez około 15 minut na złocisty kolor.

2. Dressing

jajka kurze 1 sztuka

Jajka ostrożnie wkładamy do gotującej się wody uważając, aby nie pękły i nie wyciekły. Gotujemy 45 sekund i wyciągamy.

3. 

sos Worcestershire 1 łyżeczka  sok z cytryny 3 łyżki  czosnek 1 s  sól  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sardela 30 gramów  kapary 1 łyżeczka  musztarda dijon 1 łyżeczka

Do miksera wkładamy podgotowane wcześniej jajka, sos Worcestershire, sok z jednej cytryny, ząbek czosnku, sól, przyprawy, sardele, kapary i łyżkę musztardy.

4. 

ser Parmezan 1 łyżka  oliwa 1.5 decylitra

Dodajemy starty parmezan i stopniowo dodajemy olej ciągle miksując.

5. Mięso

piersi z kurczaka 300 gramów

Piersi z kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony.

6. Podawanie

kapary 1 łyżeczka  jajka kurze 2 sztuki  ser Parmezan 10 gramów  sałata rzymska 200 gramów

Odrywamy liście sałaty i mieszamy z dressingiem. Na wierzchu kładziemy grzanki, mięso z kurczaka, jajko i kapary. Posypujemy parmezanem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie