Ryżowe ciasto z twarogiem
Znakomite ryżowe ciasto, bogate w składniki o wysokiej wartości energetycznej.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko tłuste 3,5%,jabłka,twaróg granulowany,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier puder | 300 | gramów | |
cukier waniliowy | 30 | gramów | |
jabłka | 350 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 1000 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
rodzynki | 100 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 | gramów | |
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
woda | 1000 | mililitrów | |
śliwki suszone | - | ||
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
1. Ryż
ryż okrągłoziarnisty 500 gramów • mleko tłuste 3,5% 1000 mililitrów • woda 1000 mililitrów • cukier waniliowy 30 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do osuszenia. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier waniliowy i ryż. Często mieszając ryż zagotowujemy. Ugotowany odstawiamy do wychłodzenia do temperatury pokojowej.
2.
masło 150 gramów • cukier puder 160 gramów • żółtko jajka 8 sztuk
Masło mieszamy z cukrem, wmieszamy żółtka.
3. Twarogowo-jabłkowe nadzienie
rodzynki 100 gramów • jabłka 350 gramów • twaróg granulowany 500 gramów • cukier puder 80 gramów
Rodzynki moczymy w wodzie. Jabłka obieramy i na grubych oczkach trzemy. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy odcedzone rodzynki i wyciśnięte jabłka. Mieszamy.
4.
Ostudzony ryż dodajemy do wymieszanego masła z żółtkami. Równomiernie mieszamy.
5. Warstwy
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Głęboką brytfannę natłuszczamy masłem i posypujemy średniej grubości mąką. Na spód rozkładamy połowę ryżowej masy. Pokrywamy twarogowo-jabłkowym nadzieniem. Trzecią warstwę tworzy ponownie ryżowa masa.
6.
Na wierzch układamy suszone śliwki. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku na około 175°C, przykryte.
7.
Po 50 minutach ryżowe ciasto odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.
8.
białko jajka 8 sztuk • cukier puder 60 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę dodając cukier. Pianę rozcieramy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika dopiec na 10 minut.
Smacznego!