swiatwemnie.pl

Ryżowe ciasto z twarogiem

Znakomite ryżowe ciasto, bogate w składniki o wysokiej wartości energetycznej.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 2 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ryż

ryż okrągłoziarnisty 500 g  mleko tłuste 3,5% 1000 ml  woda 1000 ml  cukier waniliowy 30 g

Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do osuszenia. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier waniliowy i ryż. Często mieszając ryż zagotowujemy. Ugotowany odstawiamy do wychłodzenia do temperatury pokojowej.

Ryż

2. 

masło 150 g  cukier puder 160 g  żółtko jajka 8 sztuk

Masło mieszamy z cukrem, wmieszamy żółtka.

3. Twarogowo-jabłkowe nadzienie

rodzynki 100 g  jabłka 350 g  twaróg granulowany 500 g  cukier puder 80 g

Rodzynki moczymy w wodzie. Jabłka obieramy i na grubych oczkach trzemy. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy odcedzone rodzynki i wyciśnięte jabłka. Mieszamy.

Twarogowo-jabłkowe nadzienie

4. 

Ostudzony ryż dodajemy do wymieszanego masła z żółtkami. Równomiernie mieszamy.

5. Warstwy

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Głęboką brytfannę natłuszczamy masłem i posypujemy średniej grubości mąką. Na spód rozkładamy połowę ryżowej masy. Pokrywamy twarogowo-jabłkowym nadzieniem. Trzecią warstwę tworzy ponownie ryżowa masa.

Warstwy

6. 

śliwki suszone

Na wierzch układamy suszone śliwki. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku na około 175°C, przykryte.

7. 

Po 50 minutach ryżowe ciasto odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.

8. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder 60 g

Z białek ubijamy gęstą pianę dodając cukier. Pianę rozcieramy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika dopiec na 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się