PRZEPISY

Ryżowe ciasto z kiwi

Ryżowe ciasto z kiwi

Doskonałe klasyczne ryżowe ciasto z owocami. Podajemy ciepłe, polane owocowym sokiem. Smakuje też dobrze na zimno.

przepis,fotoprzepis,ryż,kiwi,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Słodkie dania  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder150gramów
cukier waniliowy20gramów
kiwi6sztuk
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
płatki owsiane-
rodzynki80gramów
ryż350gramów
woda½litra
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ryżowej kaszy

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  woda ½ litra  ryż 350 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Ryż gotujemy w mleku zmieszanym z wodą i cukrem waniliowym do miękkości. Podczas gotowania często mieszamy, aby się nam ryż nie przypalił. Ugotowany ryż wystudzamy.

2. Przygotowanie ryżowej masy

masło 100 gramów  cukier puder 150 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  rodzynki 80 gramów  białko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. Dodajemy wystudzoną ryżową kaszę i rodzynki, które wcześniej chwilkę moczyliśmy w wodzie. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z białek i szczypty cukru pudru ubijamy gęstą pianę, którą delikatnie dodajemy do ryżowej masy.

3. Pieczenie

kiwi 6 sztuk  masło  płatki owsiane

Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Połowę masy równomiernie rozsmarowujemy. Kiwi obieramy, kroimy na kółeczka i rozkładamy na warstwie ryżu. Dobrze jest użyć kiwi nie zbyt dojrzałe.

4. 

Na kiwi warstwujemy drugą połowę ryżowej masy. Pieczemy przykryte w piekarniku na średnim stopniu 40 minut. Potem odkrywamy i 10 minut zapiekamy. Upieczone ciasto posypujemy cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie