Rurki z kremem
Proste rurki z ciasta francuskiego wypełnione gotowanym piankowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,jajka kurze,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 300 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
woda | 80 | mililitrów |
Przepis
1. Rurki
ciasto francuskie 500 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 • masło
Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Z jednej wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy płat około 40x30 cm. Za pomocą linijki wykrawamy paski około 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki (długość 9,5 cm) smarujemy masłem.
2.
Pasek ciasta francuskiego owijamy wokół rurki. Owijać rozpoczynamy z szerszej strony.
3.
Stopniowo, częściowo przekładając już owinięte ciasto, zawijamy całą rurkę - tak by powstała tulejka.
4.
jajka kurze 5 sztuk
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, później z nich przygotujemy nadzienie. Żółtka ubijamy i nacieramy nimi rurki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut.
6.
Jeszcze ciepłe rurki ściągamy z metalowych rurek. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.
7. Piankowe wypełnienie
cukier kryształ 300 gramów • woda 80 mililitrów
Cukier zagotowujemy z wodą na kleik (15 minut).
8.
Białka ubijamy na gęstą pianę, dolewamy do niej gorący kleik i dalej, w wodnej kąpieli (na parze) je ubijamy (około 15 minut)...
9.
...dopóki piana z białek nie zesztywnieje i nie zgęstnieje.
10. Napełnianie rurek
Ciepłe piankowe nadzienie wkładamy do rękawa cukierniczego.
11.
Nadzieniem wypełniamy rurki.
12.
Rurki przed podaniem odkładamy w chłodne miejsce.
Smacznego!