PRZEPISY

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Proste rurki z ciasta francuskiego wypełnione gotowanym piankowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,jajka kurze,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ300gramów
jajka kurze5sztuk
masło-
mąka chlebowa pszenna T750-
woda80mililitrów

 

Przepis

1. Rurki

ciasto francuskie 500 gramów  mąka chlebowa pszenna T750  masło

Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Z jednej wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy płat około 40x30 cm. Za pomocą linijki wykrawamy paski około 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki (długość 9,5 cm) smarujemy masłem.

2. 

Pasek ciasta francuskiego owijamy wokół rurki. Owijać rozpoczynamy z szerszej strony.

3. 

Stopniowo, częściowo przekładając już owinięte ciasto, zawijamy całą rurkę - tak by powstała tulejka.

4. 

jajka kurze 5 sztuk

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, później z nich przygotujemy nadzienie. Żółtka ubijamy i nacieramy nimi rurki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut.

6. 

Jeszcze ciepłe rurki ściągamy z metalowych rurek. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.

7. Piankowe wypełnienie

cukier kryształ 300 gramów  woda 80 mililitrów

Cukier zagotowujemy z wodą na kleik (15 minut).

8. 

Białka ubijamy na gęstą pianę, dolewamy do niej gorący kleik i dalej, w wodnej kąpieli (na parze) je ubijamy (około 15 minut)...

9. 

...dopóki piana z białek nie zesztywnieje i nie zgęstnieje.

10. Napełnianie rurek

Ciepłe piankowe nadzienie wkładamy do rękawa cukierniczego.

11. 

Nadzieniem wypełniamy rurki.

12. 

Rurki przed podaniem odkładamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie