swiatwemnie.pl

Rurki z kremem

Proste rurki z ciasta francuskiego wypełnione gotowanym piankowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Rurki

ciasto francuskie 500 g  mąka chlebowa pszenna T750  masło

Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Z jednej wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy płat około 40x30 cm. Za pomocą linijki wykrawamy paski około 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki (długość 9,5 cm) smarujemy masłem.

Rurki

2. 

Pasek ciasta francuskiego owijamy wokół rurki. Owijać rozpoczynamy z szerszej strony.

3. 

Stopniowo, częściowo przekładając już owinięte ciasto, zawijamy całą rurkę - tak by powstała tulejka.

4. 

jajka kurze 5 sztuk

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, później z nich przygotujemy nadzienie. Żółtka ubijamy i nacieramy nimi rurki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 15 minut.

6. 

Jeszcze ciepłe rurki ściągamy z metalowych rurek. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.

7. Piankowe wypełnienie

cukier kryształ 300 g  woda 80 ml

Cukier zagotowujemy z wodą na kleik (15 minut).

Piankowe wypełnienie

8. 

Białka ubijamy na gęstą pianę, dolewamy do niej gorący kleik i dalej, w wodnej kąpieli (na parze) je ubijamy (około 15 minut)...

9. 

...dopóki piana z białek nie zesztywnieje i nie zgęstnieje.

10. Napełnianie rurek

Ciepłe piankowe nadzienie wkładamy do rękawa cukierniczego.

Napełnianie rurek

11. 

Nadzieniem wypełniamy rurki.

12. 

Rurki przed podaniem odkładamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się