swiatwemnie.pl

Roladki z kurczaka w sosie z pora

Nadziewane roladki z kurczaka z lekkim, łagodnym, mlecznym sosem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Faszerowanie

piersi z kurczaka 500 g  przyprawa warzywna  czarny pieprz mielony  szynka wieprzowa 150 g  ser Gouda 100 g  czerwona papryka ½ sztuki

Wyklepane kotlety z piersi z kurczaka posypujemy wegetą i pieprzem. Na każdy kotlet kładziemy plasterek szynki, sera i paseczek papryki.

Faszerowanie

2. 

Kotlety rolujemy, możemy je spiąć wykałaczką lub związać nicią.

3. Smażenie

olej słonecznikowy

Na patelnię wlewamy olej, roladki z obydwóch stron szybko smażymy i przekładamy je do brytfanny. Polewamy sosem ze smażenia oraz odrobiną wody. Przykryte wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Smażenie

4. 

por ½ sztuki  olej słonecznikowy

Do rondelka wlewamy trochę oleju, na kółeczka pokrojony por i chwilkę go smażymy.

5. 

olej słonecznikowy  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 400 ml

Do mniejszego garnka wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mąkę i przez chwilę ją smażymy, zalewamy zimnym mlekiem dobrze mieszamy, aby nie powstały grudki.

6. Sos

sól  ocet

Do tak przygotowanego sosu dodajemy usmażony por i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Na koniec przyprawiamy sos solą i octem.

Sos

7. 

Upieczone roladki kroimy na grubsze plastry. Układamy je na talerzu i polewamy sosem z pora.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się