PRZEPISY

Rolada z likierem jajecznym

Rolada z likierem jajecznym

Doskonała dwukolorowa rolada nadziewana kremowym "pijanym" nadzieniem :)

przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Rolady  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku50gramów
cukier puder-
cukier puder1łyżeczka
cukier puder140gramów
cukier waniliowy15gramów
dżem owocowy2łyżeczki
dżem owocowy2łyżki
kakao proszek1łyżka
likier jajeczny150mililitrów
masło180gramów
migdały płatki-
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750120gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
woda50mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Korpus rolady

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem.

2. 

woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodajemy wodę i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Na koniec dodajemy, na dwa razy, gęstą pianę z białek.

4. 

Blachę (46x34cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozcieramy po dłuższej stronie blachy do połowy.

5. 

kakao proszek 1 łyżka

Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i tym ciastem wykładamy drugą połowę blachy (ciasta muszą się połączyć).

6. 

Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 10-15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zawijamy je i zapakowujemy do mokrej ściereczki. Odstawiamy do wystudzenia.

7. Budyniowo-likierowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier waniliowy 15 gramów  budyń waniliowy w proszku 50 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

8. 

masło 180 gramów  cukier puder 60 gramów

Masło mieszamy z cukrem na pianę.

9. 

likier jajeczny 150 mililitrów

Dodajemy budyń i likier. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo stężeć w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas zawijania nie wylewał się.

10. Nadziewanie rolady

Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.

11. 

cukier puder  dżem owocowy 2 łyżki

Kładziemy ją na deskę posypaną cukrem. Smarujemy rzadkim dżemem (najlepiej porzeczkowym).

12. 

migdały płatki

Na dżem warstwujemy dwie trzecie nadzienia. Roladę od ciemnego końca zawijamy, smarujemy ją resztą kremu i posypujemy migdałami.

13. Dekorowanie

dżem owocowy 2 łyżeczki  cukier puder 1 łyżeczka

Dżem mieszamy z cukrem i napełniamy nim strzykawkę cukierniczą.

14. 

Wierch rolady dekorujemy i roladę wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.

15. 

Przed podaniem kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie