Rolada z likierem jajecznym
Doskonała dwukolorowa rolada nadziewana kremowym "pijanym" nadzieniem :)
przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier puder | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | 140 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
dżem owocowy | 2 | łyżeczki | |
dżem owocowy | 2 | łyżki | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
likier jajeczny | 150 | mililitrów | |
masło | 180 | gramów | |
migdały płatki | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
2.
woda 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Dodajemy wodę i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
Blachę (46x34cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozcieramy po dłuższej stronie blachy do połowy.
5.
kakao proszek 1 łyżka
Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i tym ciastem wykładamy drugą połowę blachy (ciasta muszą się połączyć).
6.
Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 10-15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zawijamy je i zapakowujemy do mokrej ściereczki. Odstawiamy do wystudzenia.
7. Budyniowo-likierowy krem
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier waniliowy 15 gramów • budyń waniliowy w proszku 50 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
9.
likier jajeczny 150 mililitrów
Dodajemy budyń i likier. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo stężeć w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas zawijania nie wylewał się.
10. Nadziewanie rolady
Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.
11.
cukier puder • dżem owocowy 2 łyżki
Kładziemy ją na deskę posypaną cukrem. Smarujemy rzadkim dżemem (najlepiej porzeczkowym).
12.
Na dżem warstwujemy dwie trzecie nadzienia. Roladę od ciemnego końca zawijamy, smarujemy ją resztą kremu i posypujemy migdałami.
13. Dekorowanie
dżem owocowy 2 łyżeczki • cukier puder 1 łyżeczka
Dżem mieszamy z cukrem i napełniamy nim strzykawkę cukierniczą.
14.
Wierch rolady dekorujemy i roladę wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.
15.
Przed podaniem kroimy.
Smacznego!