swiatwemnie.pl

Rolada z budyniem i truskawkami

Prosta świeża rolada.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Spód na roladę

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 g

Jajka ubijamy z cukrem.

Spód na roladę

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  skrobia kukurydziana 15 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszamy ciasto, które wylewamy na blachę (42x38cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy 12-15 minut na 180°C.

4. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

5. Budyniowy krem

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  truskawkowy budyń w proszku 40 g  truskawkowy syrop 50 ml

W mleku mieszamy budyń w proszku i syrop truskawkowy. Gotujemy gęstszy budyń. Ostudzamy go w wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.

Budyniowy krem

6. 

masło 100 g  truskawki

Do letniego (bardziej lekko ciepłego) dodajemy masło. Wkładamy do lodówki żeby trochę stężało (krem musi się dać z łatwością rozsmarować). Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

7. Roladę zawijamy

Spód rolady rozwijamy i smarujemy na niego budyniowy krem. Układamy plasterki truskawek w dowolnej ilości.

Roladę zawijamy

8. 

Roladę zawijamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.

9. 

Przed serwowaniem kroimy a pojedyncze porcje na talerzu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się