swiatwemnie.pl

Rolada kokosowa bez pieczenia

Prosty słodki smakołyk na świąteczne dni.

 

Ilość porcji: 30

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
biszkopty250gramów
cukier puder180gramów
cukier puder
herbatniki kakaowe150gramów
kakao proszek20gramów
kawa rozpuszczalna2łyżeczki
masło150gramów
rum2łyżki
wiórki kokosowe100gramów
wiórki kokosowe
woda200mililitrów

1. 

herbatniki kakaowe 150 g  biszkopty 250 g  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  woda 200 ml

Herbatniki na drobno mielimy. Wsypujemy je do głębokiej miski. Potem mielimy biszkopty i zostawiamy sobie je przygotowane. Gotujemy 200 ml kawy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. 

masło 150 g  wiórki kokosowe 100 g

Do drugiej miski posiekamy masło i zostawiamy aż zmięknie. W międzyczasie odmierzamy wiórki kokosowe i połówkę z nich mielimy na drobno w młynku do kawy. Uwaga, nie mielimy długo aby nam kokos nie zjełczał.

3. Przygotowanie ciasta

cukier puder 80 g  kakao proszek 20 g  rum 2 łyżki

Do zmielonych herbatników dodajemy cukier, kakao, rum i wystudzoną kawę. Dobrze mieszamy.

Przygotowanie ciasta

4. 

Dosypujemy przygotowane zmielone biszkopty i wyrabiamy sztywne ciasto.

5. Kokosowe nadzienie

cukier puder 100 g

Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos w wiórkach i zmielony. Dobrze mieszamy.

Kokosowe nadzienie

6. Tworzymy roladę

cukier puder

Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce, lub na mniejszej kuchennej deseczce posypanej cukrem na wielkość około 30x40 cm ( grubość około 1/2 cm). Boki ciasta wyrównamy za pomocą wałka dociskając boki ku ciastu.

Tworzymy roladę

7. 

wiórki kokosowe

Rozwałkowane ciasto posypujemy kokosem i wałkiem delikatnie do ciasta go przyciskamy.

8. 

Na cieście rozkładamy złotko (podwójnie przełożone) odpowiedniej wielkości.

9. 

Silikonową podstawkę częściowo przekładamy na dłuższej stronie przez złotko.

10. 

Ciasto ze złotkiem i podkładką przewracamy.

11. 

Podkładkę po prostu ściągamy. Jak nie mamy silikonowej podkładki a ciasto przygotowujemy na kuchennej deseczce będzie dobrze, jak nam ktoś przy przewracaniu ciasta pomoże.

12. 

Na cieście równomiernie rozcieramy nadzienie.

13. 

Za pomocą złotka roladę mocno zawijamy.

14. 

Zapakowujemy ją do złotka na którym ją zawijaliśmy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

15. 

Stężoną roladę kroimy na około 0,5 cm plastry i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się