swiatwemnie.pl

Rabarbarowe kremowe ciasto

Jednoznacznie niesamowite, kwaskowate rabarbarowe nadzienie na słodkim kakaowym biszkopcie, pokryte leciutką bitą śmietaną.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 80 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

woda 50 ml  olej słonecznikowy 50 g  kakao proszek 1 łyżka

Dodajemy olej, wodę i kakao.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 g  mąka żytnia pełnoziarnista 40 g  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i pianę z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

7. 

rabarbar 250 g  cukier kryształ 125 g

Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy do garnka. Dosypujemy cukier i rozgotowujemy.

8. 

mleko tłuste 3,5% 400 ml  skrobia kukurydziana 65 g

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą.

9. 

Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do zgęstnienia.

10. 

Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli wodnej na przyjemną pokojową temperaturę (nie zupełnie na zimno).

11. 

masło 200 g

Dodajemy masło ...

12. 

twaróg mielony 250 g

... i dodajemy twaróg.

13. 

Korpus wyciągamy z blachy ...

14. 

... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie. Wygładzamy.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16. 

Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie.

17. 

czekolada 85%

Ozdabiamy tartą czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

18. 

Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się