swiatwemnie.pl

Przekładaniec

Przepis na przygotowanie smacznego placka z ciasta francuskiego z czterema nadzieniami. Z jednego ciasta zrobimy jeden mniejszy placek, dlatego polecamy upiec przynajmniej dwa. :)

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Orzechowe nadzienie

mielone orzechy włoskie 100 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier waniliowy 12 g  cukier kryształ 1 łyżka

Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy.

Orzechowe nadzienie

2. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 125 g  cukier waniliowy 12 g  cukier kryształ 1 łyżka  skórka z cytryny ½ łyżeczki

W misce wymieszamy twaróg, cukier, skórkę z cytryny i mieszamy.

Twarogowe nadzienie

3. Makowe nadzienie

mak mielony 100 g  cukier waniliowy 12 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  cukier kryształ 1 łyżka  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.

Makowe nadzienie

4. 

dżem śliwkowy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy i smarujemy dżemem.

5. 

Ćwierć ciasta smarujemy orzechowym nadzieniem i razem z ciastem przekładamy.

6. 

Na przełożone ciasto nakładamy twarogowe nadzienie i ponownie przekładamy.

7. 

Na przełożone ciasto smarujemy makowe nadzienie i ponownie przekładamy.

8. 

jajka kurze

Ciasto przekładamy na blachę, na wierzchu robimy kilka cięć i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. 

Pieczemy w temperaturze 200°C 10 minut a potem temperaturę zniżamy do 170°C na około 10 - 15 minut. Ciasto po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się