PRZEPISY

Przekładaniec

Przekładaniec

Przepis na przygotowanie smacznego placka z ciasta francuskiego z czterema nadzieniami. Z jednego ciasta zrobimy jeden mniejszy placek, dlatego polecamy upiec przynajmniej dwa. :)

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,twaróg granulowany,mak mielony,Strudle,Bezglutenowe

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ3łyżki
cukier waniliowy36gramów
cynamon mielony¼łyżeczki
dżem śliwkowy-
jajka kurze-
mak mielony100gramów
mielone orzechy włoskie100gramów
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
skórka z cytryny½łyżeczki
twaróg granulowany125gramów

 

Przepis

1. Orzechowe nadzienie

mielone orzechy włoskie 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 1 łyżka

Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy.

2. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 125 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 1 łyżka  skórka z cytryny ½ łyżeczki

W misce wymieszamy twaróg, cukier, skórkę z cytryny i mieszamy.

3. Makowe nadzienie

mak mielony 100 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżka  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.

4. 

dżem śliwkowy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy i smarujemy dżemem.

5. 

Ćwierć ciasta smarujemy orzechowym nadzieniem i razem z ciastem przekładamy.

6. 

Na przełożone ciasto nakładamy twarogowe nadzienie i ponownie przekładamy.

7. 

Na przełożone ciasto smarujemy makowe nadzienie i ponownie przekładamy.

8. 

jajka kurze

Ciasto przekładamy na blachę, na wierzchu robimy kilka cięć i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. 

Pieczemy w temperaturze 200°C 10 minut a potem temperaturę zniżamy do 170°C na około 10 - 15 minut. Ciasto po upieczeniu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się