swiatwemnie.pl

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cukinia 1 sztuka  cebula 1 sztuka

Jedną większą cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżki wydłubujemy z niej środek. Cebulę drobno siekamy.

2. 

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem trochę ją solimy.

3. 

Cebulkę szklimy na oleju.

4. 

woda 300 ml

Dodajemy cukinię, mieszamy a po 3 minutach dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

5. 

cukier kryształ 2 łyżeczki  sól  koper  przyprawa warzywna 1 łyżeczka

Dodajemy cukier, sól, przyprawę warzywną i koper.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

W misce na gładko mieszamy mąkę ze śmietaną i mlekiem i ciągle mieszając dodajemy to do duszącej się cukinii. Zostawiamy na 3 minuty na gazie, aby się zagotowało, a następnie odstawiamy.

7. 

jajka kurze

Do potrawki możemy wbić jajka i gotować je razem z potrawką, aby się ścięły lub po prostu podawać potrawkę z ugotowanymi na twardo jajkami.

8. 

sok z cytryny 1 łyżka

Na samym końcu dodajemy do smaku sok z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się