swiatwemnie.pl

Porzeczkowe mini ciasteczka

Coś małego, smacznego, słodkiego ... na przekąszenie.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ciasto francuskie 400 g  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego większe kółeczka.

2. 

jajka kurze 1 sztuka

Wkładamy je do foremek na muffiny i smarujemy je roztrzepanym jajkiem od strony wewnętrznej.

3. 

kompot porzeczkowy 450 g  skrobia kukurydziana 1 łyżka  cukier puder 80 g

Z porzeczkowego kompotu odlewamy sok (zostanie nam około 200 g porzeczek). Dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier, mieszamy.

4. 

Porzeczki rozdzielamy do foremek wyłożonych ciastem.

5. 

Z reszty ciasta wykrawamy mniejsze kółeczka i przykrywamy nimi porzeczkowe nadzienie.

6. 

Ciasteczka smarujemy jajkiem ...

7. 

migdały płatki

... i posypujemy płatkami migdałów. Ciasteczka przebijamy wykałaczką.

8. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (250°C 12-15 minut). Upieczone posypujemy przesianym cukrem pudrem. Z foremek wyciągamy i podajemy aż wtedy gdy dobrze ostygną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się