swiatwemnie.pl

Porzeczkowe ciasto z bezą

Przepis na letnie orzeźwiające ciasto z porzeczkami i słodką bezą.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 g  cukier puder 120 g  żółtko jajka 4 sztuki  masło 120 g  cukier waniliowy 12 g  mleko półtłuste 1,5% 240 ml  proszek do pieczenia 10 g

Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i mieszamy do piany. Dodajemy mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto rozsmarowujemy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę.

Przygotowanie ciasta

2. 

porzeczka czerwona 900 g

Obrane, umyte i dobrze odcedzone porzeczki równomiernie układamy na cieście.

3. Przygotowanie bezy

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta  cukier kryształ 220 g  skrobia kukurydziana 5 łyżek

Z białek, szczypty soli i cukru ubijamy gęstą pianę. Dodajemy skrobię kukurydzianą (maizenę, Złoty kłos) i ostrożnie mieszamy.

Przygotowanie bezy

4. 

Bezę delikatnie rozcieramy na porzeczkach.

5. 

Pieczemy w temperaturze 180°C około 25 - 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się