PRZEPISY

Porzeczkowe ciasto

Porzeczkowe ciasto

Obrócone pieczone ciasto ze świeżym smakiem czarnej porzeczki.

przepis,fotoprzepis,porzeczka czarna,kakao proszek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
cukier puder100gramów
cukier trzcinowy80gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze4sztuki
kakao proszek2łyżki
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%120mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
olej słonecznikowy80mililitrów
porzeczka czarna250gramów
proszek do pieczenia½opakowania

 

Przepis

1. 

porzeczka czarna 250 gramów

Czarną porzeczkę oczyszczamy i myjemy.

2. 

cukier trzcinowy 80 gramów  masło 50 gramów

Głęboką blachę o rozmiarach 32x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy brązowym cukrem. Na cukier trzemy i równomiernie rozdzielamy masło.

3. 

cynamon mielony 1 łyżeczka

Na maśle równomiernie rozsypujemy porzeczki i posypujemy je cynamonem.

4. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  kakao proszek 2 łyżki

Jajka rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

5. 

mleko tłuste 3,5% 120 mililitrów  olej słonecznikowy 80 mililitrów

Do żółtek dodajemy mleko i olej.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do płynnej masy.

7. 

Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy na porzeczki.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 35 minut.

10. 

cukier puder

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do częściowego ostudzenia i jeszcze ciepłe je obracamy. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto kroimy i posypujemy cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie