swiatwemnie.pl

Porowa zupa z serem

Gęsta zupa ze smacznym porem, serem i chrupiącymi maślanymi grzankami.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula50gramów
oliwa20mililitrów
por150gramów
sól½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
woda1500mililitrów
ziemniaki150gramów
nać pietruszki
chleb
masło
ser Ementaler

1. 

cebula 50 g  oliwa 20 ml

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju.

2. 

por 150 g

Por myjemy i wzdłuż przekrawamy.

3. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 1500 ml

Potem go kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli, solimy, pieprzymy, chwilkę szklimy i zalewamy wrzącą wodą (warzywnym wywarem). Gotujemy 7 minut.

4. 

ziemniaki 150 g

Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy.

5. 

Ziemniaki dodajemy do pora i 8 minut gotujemy wszystko razem.

6. 

nać pietruszki

Na koniec dodajemy na drobno posiekaną natkę pietruszki.

7. 

chleb  masło

Z chleba odkrawamy skórkę i chleb kroimy na małe kostki. Wsypujemy je na patelnię z masłem i smażymy.

8. 

ser Ementaler

Zupę podajemy niezbyt gorącą, z na grubo startym serem i smażonymi grzankami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się