swiatwemnie.pl

Pomarańczowe ciasto z orzechami w karmelu

Kremowe ciasto z delikatną bitą śmietaną pełnej chrupiącego orzechowego grylażu z pewnością wam zasmakuje.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 100 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

orzechy włoskie 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  proszek do pieczenia 8 g

Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Do ubitych żółtek dodajemy orzechy i stopniowo po częściach, na przemian, dodajemy mąkę ...

5. 

... i pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (40x30 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. Pomarańczowy krem

sok pomarańczowy 500 ml

Wyciskamy sok z pomarańcz.

Pomarańczowy krem

9. 

cukier kryształ 150 g  masło 200 g

Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

10. 

jajka kurze 4 sztuki  woda 200 ml  budyń waniliowy w proszku 100 g

W misce ubijamy jajka z wodą i mieszamy w nich budyń w proszku.

11. 

Wlewamy do soku i gotujemy do zgęstnienia.

12. 

Gorący krem smarujemy na spodzie i ugładzamy. Odstawiamy do wystudzenia.

13. Chrupiący orzechowy grylaż

cukier kryształ 200 g  miód 75 g  orzechy włoskie 150 g

Cukier karmelizujemy i dodajemy miód. Orzechy siekamy na grubo w kuchennym siekaczu.

Chrupiący orzechowy grylaż

14. 

Dodajemy orzechy.

15. 

masło

Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową posmarowaną masłem i odstawiamy do wystudzenia.

16. 

Stężony twardy grylaż odklejamy od folii i na desce siekamy na kawałki.

17. 

śmietana do ubijania (30-33%) 750 ml  śmietan-fix 24 g

Śmietanę do ubijania ubijamy z żelatyną i nakładamy na pomarańczowy krem. Posypujemy grylażem, kroimy na większe (około 10x10cm) kostki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się