PRZEPISY

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Słodkie warzywne placuszki. Smak cukinii delikatnie zniknie i dlatego też zasmakuje dzieciom, które zdrowej cukinii jednak jeść nie chcą. Podajemy pocukrowane lub posmarowane dżemem.

przepis,fotoprzepis,cukinia,mleko półtłuste 1,5%,płatki owsiane,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier waniliowy10gramów
cukinia600gramów
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
olej słonecznikowy-
płatki owsiane100gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie cukinii

cukinia 600 gramów

Cukinię obieramy i na grubo trzemy.

2. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 10 gramów  płatki owsiane 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów

Do startej cukinii dodajemy mleko, jajka, cukier waniliowy, płatki owsiane i mąkę. Ciasto dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy i jeśli jest ciasto zbyt rzadkie (zależy od zawartości wody w cukinii) możemy dodać jeszcze troszkę mąki.

3. 

olej słonecznikowy

W patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nim kupki ciasta. Kształtujemy z nich placuszki, które smażymy z obydwóch stron.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie