swiatwemnie.pl

Placuszki z borówkowym sosem

Miękkie i puszyste, dzięki dodaniu piany z białek. Placuszki są polane słodkim borówkowym sosem.

 

Ilość porcji: 7

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 2 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 160 g  mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  cukier waniliowy 1 opakowanie  proszek do pieczenia ½ opakowania

W misce ubijamy dwa żółtka z cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy gęstą pianę, którą ostrożnie dodajemy do przygotowanego ciasta.

Przygotowanie ciasta

2. Smażenie

olej słonecznikowy

Rozgrzaną patelnię natłuszczamy roztopionym masłem albo olejem. Stopniowo smażymy placuszki na złoty kolor.

Smażenie

3. Przygotowanie sosu

kompot z borówek 280 g  dżem z owoców leśnych 160 g  masło 30 g  cukier waniliowy 2 opakowania  cynamon mielony  krem do ciast - waniliowy ½ opakowania

Do garnuszka wlewamy borówkowy kompot razem z sokiem, dodajemy masło, cukier waniliowy, cynamon, dżem i doprowadzamy do wrzenia. Aby nam sos zgęstniał, stopniowo dodajemy krem do ciasta, dobrze mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, odstawiamy.

Przygotowanie sosu

4. 

cukier puder

Placuszki posypujemy cukrem, polewamy sosem z borówek i podajemy. Smacznego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się