swiatwemnie.pl

Pizza strudel

Duży słony strudel z ciasta drożdżowego pełen smacznych składników.

 

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 50 ml

Odmierzone mleko lekko podgrzewamy. W garnuszku wyrabiamy rozczyn z części mleka, cukru i drożdży. Do głębokiej miski, wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, jajka, wlewamy rozczyn, resztę mleka i olej.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy.

4. 

przecier pomidorowy 150 ml  szynka wieprzowa duszona 300 g  kukurydza konserwowa 300 g

Smarujemy je przecierem pomidorowym, kładziemy szynkę (w wymienionym przepisie użyta jest domowa wieprzowa szynka z oliwami) i równomiernie rozsypujemy na szynkę kukurydzę.

5. 

twardy ser 150 g  cebula 80 g  oliwki z papryką 80 g  oregano 1 łyżeczka

Ser trzemy, cebulę obieramy i kroimy na drobno, oliwy kroimy na kółeczka. Oliwy i cebulę rozkładamy na kukurydzy. Wszystko posypujemy serem i oregano.

6. 

jajka kurze

Strudel zawijamy z krótszej strony, koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i strudel kończymy zawijać.

7. 

Do strudla przysuwamy papier do pieczenia na wielkość blachy na której go będziemy piec.

8. 

Strudel przekładamy na papier i formujemy na kształt łuku.

9. 

sól morska

Razem z papierem do pieczenia przekładamy go na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu solimy i przebijamy widelcem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40 minut na średnim stopniu temperatury.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się