swiatwemnie.pl

Pikantna zapiekana dynia

Delikatnie pikantna, lekko słodkawa, smacznie słona... niech was ta kombinacja smaków nie zniechęca, jest warta spróbowania. Podajemy ciepłe jako dodatek albo samodzielne danie.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

dynia do pieczenia 600 g

Dynię obieramy i usuwamy nasionka. Kroimy na kawałki, (wymieniona waga, jest wagą nakrojonych kawałków).

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 g  papryka czerwona mielona ostra ½ łyżeczki

Kawałki dyni wkładamy do miski, posypujemy mąką i papryką. Mieszamy.

3. 

masło 50 g

Dynie wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C i 10 minut zapiekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy i dynię wyciągamy.

4. 

twardy ser 100 g  śmietana (10-12% tłuszczu) 200 ml  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  czosnek 10 g

Trzemy na grubo ser i podpieczoną dynię posypujemy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, oczyszczony i przeciśnięty czosnek i zalewamy zawartość naczynia.

5. 

Pieczemy 30 minut na 180°C, potem przykrywamy folią aluminiową i 10-15 minut dopiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się